Tuesday, December 25, 2012

~~Ikan Cencaru Sumbat~~

Assalamualaikum  pada semua..

hari ni cik Yla nak ucapkan Selamat menyambut marry cristmas kepada mereka yang menyambutnya..okeh.

Camne kat kampung korang dah banjir ke belum???? Kampung cik Yla semalam dah nek air dah tapi ari ni dah surut kembali sbb ari ni x hujan..mendung sahaja. Alhamdulillah.. Korang sume masak pe yer tengahari tadi...atau pun ari ni semua duk makan kat luar.. Al maklumlah ari ni cuti kan..mesti kuar dengan kapel masing2 yer...kuar ngan suami..kuar dgn anak2 kan... bestnya...cik Yla terperap je kat umah ni haa... dah lama x hang out ngan teman2.. Apatah lagi dgn yg tersayang..maklumlah duk berjauhan. sedeynya asa..hurmmm..

okeh lah sebenarnya cik Yla nk kongsi resepi ari ni..Korang nak taw resepi apa??? heheheheh mudah jer yer... just ~IKAN CENCARU SUMBAT~ je...daripada duk terperap kat umah ni..baik kite perapkan ikan ni,...lagi best..sejuk2 musim hujan ni mesti pewot lapar kan..

 Bahan2nya :
 - 4 ekor ikan cencaru (siangkan ikan dan belah belakang yer, senang sikit nak sumbat sambalnya nanti)
 - minyak untuk menggoreng
 - kunyit dan garam
 - air asam jawa
 - garam dan gula secukup rasa

Bahan utk sambal (dikisar)
 - 3 biji bawang putih
 - 5 biji bawang merah
 - cili kering
 - 3 batang serai (diracik)
 - sedikit belacan
 - air

Cara Membuat :

 1. Ikan dibelah belakang dan dicuci bersih.

2. Gaulkan ikan yang telah disiang dengan garam dan kunyit.

3.  Bahan untuk sambal tadi dikisar dan ditumis tanpa minyak. Masak sehingga betul2 kering taw. nak lebih    sedap lagitambahkan pati air asam jawa yer..lau xde, leh perahkan asam limau jer dab perlu tambah kan garam dan gula yer..

4. Bila sudah kering, sejukkan seketika sebelum disumbatkan ke belakang ikan tadi. Pastu korang bolehlah perap dulu yer.Lagi lama perap lagi asa best taw.. nyum nyum nyum...

5. Tarraaaa korang boleh lah goreng ikan tuh sehingga betul2 garing.. So boleh lah makan yer..

Selamat mencuba & menjamu selera. ^_^




2 comments:

  1. sedaknyoo,pebret aku ni,wat pedah2 cikit.aii jeliro molekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikji : memang sedap kea..ni febret abah aku ni.. lau ikutkan tiap2 hari suh buat.

      Delete